Lens

Günümüzde kullanılan kontakt lensler ince, biopolimer adı verilen çok özel plastik bir maddeden yapılmaktadır. Bu lenslerle, miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi hemen her türlü optik bozukluk düzeltilmektedir. Kornea üzerine yerleştirilir ve kendisiyle bu saydam tabaka arasına sızan gözyaşına yapışır. Göz kırpmasıyla lens yavaşça hareket eder, bu hareketle lensin altına taze gözyaşı girer, buda kornea tabakası için oksijenlenme ve nemlenmeyi sağlar.

İki tip kontakt lens mevcuttur; Sert kontakt lensler ve Yumuşak kontakt lensler. Sert lensler ise kendi aralarında Gaz geçirgen ve Gaz geçirgen olmayan tip şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Gaz (oksijen) geçirgen sert kontakt lenslerde, direk lens üzerinden korneaya gaz geçişi mümkün olduğundan, diğer tipe oranla daha sıklıkla tercih edilmektedir.

Yumuşak kontakt lensler ise daha çok su içerdiklerinden dolayı esnek bir yapıdadırlar, gaz geçirgen özelliğine de sahiptirler. Lens kalınlığına ve su içeriğine göre gaz geçirgenliği değişmektedir.Burada ifade edilen gaz geçirgenliği ifadesi oldukça önemlidir, çünkü korneanın sağlıklı olabilmesi için oksijen bu tabakaya lens üzerinden sorunsuz geçmesi gerekmektedir. Her türlü yumuşak kontakt lens mutlaka gece uykusundan önce ve solüsyonda mutlaka saklanmalıdır.

Günümüzde görme bozukluklarının düzeltilmesinde, göz renginin değiştirilmesinde, kornea hastalıklarının tedavisinde ya da ameliyat sonrası profilaktik amaçla, dünyanın her yerindeki milyonlarca insan kontakt lenslerden yararlanıyor.